Hur väljer du rätt skaft i dina golfklubbor

Vad ska du ha för skaft i din driver, metal wood, hybrid eller järnklubbor?

Jag vill påstå att minst 90% av dina kompisar spelar med klubbor som inte passar dem.

Skaftet är en väldigt viktig del av klubban. Med rätt skaft kan du slå både längre och rakare, dessutom får du en helt annan känsla i klubban om du har rätt skaft. Detta gör att du kommer att träffa bollen renare och dessutom kommer du att göra det mer frekvent. Det roligaste av allt är att det är mycket billigare än att köpa ny driver.

Hur väljer du rätt skaft i dina golfklubbor

Steg 1

Ta reda på vilken svinghastighet du har?

Har du inte tillgång till en svinghastighets mätare kan du använda lathunden nedan.
För att veta din svinghastighet med träklubbor se tabellen nedan.

Trä 3 från peg som du slår bollen i luften (meter) Svinghastighet (mph)
90 55
110 65
140 75
170 85
180 90
210 100
230 120
Steg 2

Vilken svingvikt är optimal för dig?

Här behöver du en svingviktsvåg. Fråga om du kan låna en av din golfpro. “En riktig golfpro har en svingvikts våg:)”. Högre svingvikt gör att bollträffen smyger mer in mot hälen på klubban och den minskar din slice. Lägre svingvikt gör att bollträffen smyger ut mot tån på klubban, och ökar din slice.

Om vi utgår från att standard svingvikten på en klubba är D1. Behöver du öka svingvikten med 2 enheter (D3) så lägger du på en mph (+1mph). Behöver du sänka svingvikten drar du bort 1 mph.

Steg 3

Hur är ditt svingtempo?

  • Snabbt? Då behöver du inte justera något.
  • Normalt/ följsamt? Då tar du din svinghastighet (mph) och multiplicerar med 0,92-0,97, beroende på om du är högt eller lågt på skalan. Har du normalt tempo, men känner att du befinner dig på gränsen till en lugn sving, så multiplicerar du med 0,92.
  • Mjukt tempo? Då multiplicerar du din svinghastighet med 0,87-0,92.

På detta sätt får du fram ett värde som visar vilken typ av skaft du ska ha.

Ps. Du kan även slänga ett öga på “T/B Ratio”. Är T/B Ratio högre än 3,0, så hjälper skaftet dig att ta bort din slice. Har skaftet lägre än 2,2 så hjälper skaftet dig att ta bort din hook. Bra va?:)

Självklart är det lite fler faktorer som påverkar, men har du koll på detta så blir du inte lurad när du ska göra en “Custom Fit” hos din pro. Tyvärr är det inte så många golftränare som har koll på detta, utan de fyller bara i en manual, efter det att de har kollat din svinghastighet, loft, lie, längd. En seriös “klubbmakare” kollar givetvis vilken svingvikt som passar dig. Sedan får du tre alternativ på skaft som skulle passa dig, beroende på hur mycket pengar du vill lägga på dina klubbor.

Skaft generator Tom Wishon

Hur trimmar du dina skaft Tom Wishon

 

Hälsningar

Christian Petersson
Golfinspiratör & Klubbmakare