Hur vet du att du har köpt rätt golfklubbor

Hur vet du om den som säljer klubbor har kunskap?

Över 90% av mina kunder hade inte golfklubbor som passar dem, innan de började träna för mig. Har du rätt golfklubbor?

Hur många har inte köpt klubbor direkt från “hyllan”. Ofta kommer det kunder till mig som är glada och vill visa vilka fina klubbor de har köpt, och de vill att jag ska titta på dem och säga vad jag tycker.

Många som säljer klubbor hävdar att de bjuder på custom fit klubbor, klubborna skräddarsys…

Tänk dig själv, hur kan en person som aldrig sett dig spela golf veta vad du ska ha för klubbor. De ställer ofta frågor som: Hur länge har du spelat golf? Hur långt slår du med en järn 7:a? De kanske tom mäter storleken på dina händer, och hur långt avtåndet är från golvet till dina handleder är. De är tränade på att ställa dessa frågor, men fall inte för deras “kunskap” utan ställ några enkla frågor till dem.

Hur vet du att du har köpt rätt golfklubbor

Detta ska du tänka på när du köper klubbor.

Hur mycket spelar du?

Bestäm dig för vad du vill betala för ditt set. Alternativet kan vara att köpa begagnat. Så länge du köper smidda klubbor kan jag alltid hjälpa dig att ställa in klubborna så de passar dig.

Tar du några lektionen av en golftränare? Isåfall, jobbar ni på några förändringar?

Det är viktigt att tänka på vart du vill nå med din sving. Är du nöjd som det är så gäller det att hitta klubbor som passar för stunden. Är du i en inlärningsfas, så bör du ta med det i beräkningarna när du ska investera i nya klubbor.

Varför ska du byta klubbor?

Är det någon särskild egenskap du söker med dina nya klubbor?

Vad har du för svinghastighet?

Din svinghastighet kan du mäta upp genom att ha en svinghastighetsmätare (kostar ca 1.000kr), eller så kan du titta i tabellen nedan. Den översta gäller svinghastigheten för dina järnklubbor.

Klubba du behöver för att bollen ska flyga 135m Svinghastighet (mph)
Trä 7 55-60
Järn 4 60-65
Järn 5 65-70
Järn 6 70-75
Järn 7 75-80
Järn 8 80-85
Järn 9 85-90

För att veta din svinghastighet med träklubbor se tabellen nedan.

Trä 3 från peg som du slår bollen i luften (meter) Svinghastighet (mph)
90 55
110 65
140 75
170 85
180 90
210 100
230 120
Smidda eller gjutna klubbor?

Svaret är SMIDDA! Eftersom dessa klubbor kan du justera loft och lie på. Med andra ord, du kan ha dina klubbor resten av ditt liv, om du vill förstås.

Stål eller grafitskaft?

Skaftvalet styrs av priset och vad totalvikten på klubban ska bli. En lätt klubba får du högre svinghastighet med. Blanda inte ihop detta med svingvikt, för det är något helt annat. Idag finns det stålskaft som väger 80-140gram och grafit skaft som väger 50-110 gram. Grafitskaftet tar bort lite av vibbrationerna vid bollträff, vilket gör det till ett bra alternativ. Idag finns det grafitskaft från 150kr och uppåt och stålskaft från 100kr och uppåt.

Hur många klubbor behöver du?

Det viktiga är att du har mellan 12-15 meter mellan varje klubba i slaglängd (carry: hur långt bollen flyger i luften). På ett vanligt set är det 4 graders skilnad i loft (vinkeln på bladet) för att det ska bli 12-15 meter mellan varje klubba så behöver du minst en svinghastighet på 75 mph med en j5:a.
80% av alla golfare skulle behöva mellan 5-8 grader mellan klubborna, för att slaglängden ska stämma. Detta är en anledning till att köpa klubbor av en klubbmakare, då slipper du betala för klubbor som du inte har någon användningför. Har du en svinghastighet på 60 mph, så behöver du inte mer än upp till järn 7 i bagen, sedan ska du kommpletera med en trä 11 eller 9:a.

Varför inte hybrid?

Hybrider är ingen lösning på detta problemet, du behöver en träklubba som gör att du kan få en högre svinghastighet, hybriden hjälper dig inte med detta. dessutom är det mer loft på en trä 11, detta gör att du får en högre utgångsvinkel på slaget. Det är som att kasta spjut, kastar du för lågt så flyger inte spjutet särskilt långt även om du har hög utgångshastighet. För att du ska kunna behärska en järn 5:a så behöver du en svinghastighet på över 70 mph med en j5:a. Annars är det bättre att komplettera med en hybrid eller en trä 7:a, beroende på om du slår högt eller lågt.

Vilken lie behöver du?

lie golfklubbor

Det viktiga är att du mäter din dynamiska lie. Hur du kommer in i bollen när du slår ett slag. Stort varningstecken för den som försöker lura dig till vilken lie du ska ha genom att fråga hur lång du är eller hur långt avståndet mellan golvet och handlederna är. De har inte en aning om vad de håller på med. Du kan enkelt testa detta själv genom att fästa lite maskeringstejp under sulan på klubban och slå ett par slag på en plywoodskiva elle massonitskiva. Har du rätt lie så ska tejpen nötas sönder på mitten av sulan. Nöts den för mycket mot hälen, så är klubban för upright, bladet kommer att stänga sig och bollarna går åt vänster. Nöts den under tån på klubban så är klubban för flack. Bladet kommer att öppna sig vid bollträffen och bollen kommer att svänga till höger. Lien är otroligt viktig.

Hur mjukt/ hårt skaft behöver du?

De flesta behöver mjuka skaft, ca 80% av alla golfare behöver mjukare än ett standard regularskaft. Hur mjukt skaft du ska ha bestäms av två faktorer: din svinghastighet och ditt svingtempo. Låg svinghastighet och lungt tempo, så mjuka skaft som möjligt. Låg svingastighet och snabbt tempo, mellan regular och seniroskaft. Snabb svinghastighet och lungt tempo, regular till mjukt stiff skaft. osv.

Skaft generator Tom Wishon

Vilken svingvikt ska klubborna ha?

För damer med lungt svingtempo bör klubborna ha en svingvikt på C4-C6, medel C6-C7 och högt C7-C9. För herrar så gäller D0-D2, D2-D4 och D4-D6.

Svingvikten påverkar din bollträff och ditt svingspår. Har du för låg svingvikt så genererar det tåträffar och ett svingspår som blir utifrån och in. Har du för hög svingvikt, så blir det det motsatta. Svingvikten behöver inte vara den samma på alla klubbor. I dag väljer man oftast att ha lite högre svingvikt i de korta järnen och lite mindre i de längre järnklubborna. Wedgarna ska vara lite tyngre, 2-4 svingvikter högre, eftersom de klubborna har du inte alltid full sving med.

Se till att du får rätt tjocklek på dina grepp.

Tjockleken på dina grepp hjälper dig att få ett neutralt grepp. Detta leder till att du kommer att slå rakare och längre slag. Du ska kunna greppa klubban avslappnat utan att greppet rör sig i dina händer under svingen. Satsa därför på ett bra grepp. 95% av alla golfare har för slitna grepp på sina klubbor. Det är som att köra med sommardäck i vinterväglag, du bör byta greppen vart annat eller vart tredje år.

Hybrid eller metalwoods, 11:a/ 9:a eller 7:a?

Har du en svinghastighet under 60 mph, så ska du inte ha några hybrider, eftersom med ett längre skaft får du högre svinghastighet. Satsa på en trä 11:a eller en trä 9:a.
Har du en svinghastighet på ca 70mph, så kan du prova en hybrid, men den bör ha minst 23-25 graders loft. Har du problem med att du slår för lågt ska du defenetivt inte ha någon hybrid, efterssom trä 9:an och 7:an har högre loft = lättare att få upp i luften.

Hur långa ska klubborna vara?

Mät avståndet mellan golvet och handleden. Se tabellen nedan, alla avstånd är i tum.

Avståndet mellan golvet och handleden Driver längd Järn 5
27-29 42,00 36,50
29-32 42,50 37,00
32-34 43,00 37,50
34-36 43,50 38,00
36-37 44,00 38,25
37-38 44,25 38,50
38-39 44,50 38,75
39-40 44,75 39,00
40-41 45,00 39,25
41-42 45,50 39,50

Tänka på är att standardlängden på dagens drivers är 45-46 tum!!! Den passar ca 5% av sveriges golfare, helt fantastiskt dumt. Varför är det så? Just nu är det mycket fokus på skaft (lätta skaft) i golfvärlden och detta gör att för att det ska bli rätt svingvikt på drivern så förlänger de klubborna (längre skaft = högre svingvikt). En riktig klubbmakare viktar upp klubbhuvudet, men det blr för dyrt om man ska massproducera klubbor, snacka om att lura kunderna. Driver längden på USA Touren är i snitt 44,5 tum. Kan du hantera en 45 tums driver när inte de bästa i världen kan det? Tänk på att det går inte bara att kapa av längden på klubban, för då blir det för låg svingvikt.

Vad är billigt/ dyrt för ett set med klubbor?

Priset är alltid en faktor. Hur dyrt är det att få klubbor som passar just dig? Ett järn set (Pw-j3) med smidda klubbor kostar från 10 000kr och uppåt om du köper det från hyllan. Ca 1 250kr/ klubba. Jag kan bygga ett skräddarsytt golfsett för 1 200kr/ klubba, men fördelen är att du inte behöver köpa alla klubbor. 80% av alla golfare behöver inte mer än Pw-j5, och då skulle ett set kosta från ca. 7 000kr.

33% av alla golfare behöver inte mer än Pw-j7, vilket skulle kosta 4 800kr för ett järnset som passar just dig, nästan halva priset. Magiskt, eller hur. Varför behöver jag inte mer än 4 järnklubbor? Det är viktigt att du har 12-15 meter mellan klubborna.

Har du en svinghastighet på 65mph eller lägre så behöver du 6-8 grader mellan dina klubbor. Exempel:

Klubba Loft Loft för svingastighet under 65mph
Pw 47 50
J9 43 43
J8 39 36
J7 35 30
J6 31 Trä 11:a
J5 27 Trä 9:a
J4 24 Trä 7:a
J3 21
5 fördelar med att gå till en klubbmakare.
  • Du får klubbor som passar just dig, och gör att det blir enklare och roligare att spela golf.
  • Det är tryggare, för du vet att du inte köper grisen i säcken.
  • Du betalar inte för mer än du behöver, och oftast ett lägre pris än för klubborna på “hyllan”.
  • Du får en grundlig genomgång av din svingteknik och hjälp med att analysera eventuella förändringar, som gör att du kan utveckla din golf ännu mer.
  • Du har en personlig kontakt, som du kan rådfråga om du är intresserad av att köpa något nytt.

Boka utprovning nya golfklubbor

Saknar du något, eller vill ha mer info om någonting? Mejla christian@svingtips.se så hjälper jag dig.

 

Lycka till!