Om Christian PeterssonHistorik 1988-2014

Efter att allting kretsat runt sport av olika slag (mest fotboll och ishockey) upp till 9 års ålder kom golfen in som på ett bananskal.

Allt började med att jag fick följa med min storebror och hans kompis till golfbanan efter mycket tjat sommaren -87. Det var min första kontakt med golf. Jag hade aldrig hört talas om golf tidigare, men min brors kompis bodde vid golfbanan så det var han som ”lurade” med sig både min bror och mig. Efter en hel del tjuvspel på banan så var det dags att ta grönt kort. Jag fick mitt gröna kort, men det var medlemsstopp när jag var klar. Det som retade mig mest var att min bror och hans kompisar hann bli medlemmar innan medlemsstoppet, så de fick spela på banan medan jag fick gå och träna (i och för sig tyckte de nog att det var ganska skönt eftersom jag alltid skulle vara med överallt). I slutet av säsongen fick jag bli medlem, men då hade skolan börjat så det blev inte så intensivt med golfandet, men jag hann sänka mig till 24 i hcp (röd tee).

-88

Var det golf för hela slanten.

När jag inte hann vara på golfbanan, så spelade jag och mina kompisar golf på min farmor och farfars tomt, där vi byggt en bana som bestod av fyra hål. Vi spelade med plastboll och flaggorna på banan var farmors äppelträd plus en ”lånad” regnmätare som fick ta en del stryk. Jag kommer ihåg särskilt en morgon, när min farfar skulle kontrollera hur mycket regn det fallit under natten. Det var ett stort hål i botten på mätaren. Han frågade mig om jag visste vad som hänt, men naturligtvis så visste jag inte det, men jag såg till att fråga om jag inte kunde få mätaren för den skulle passa perfekt till en flagga på vår golfbana. Kanske lite väl genomskinligt? Eftersom han var värdens snällaste farfar så var det slutdiskuterat, och hädan efter prydde regnmätaren vår bana på ett lite mer hederligt sätt. Det var inte bara farfar som fick bita i det sura äpplet… Även farmor fick sätta den goda sidan till eftersom årsskörden av äpplen minskade drastiskt detta år, samtidigt ökade efterfrågan (av mig) på farmors goda äppelkaka med vaniljsås.

-89

Började med en veckas golfande i Teneriffa med familjen.

Det var en otrolig upplevelse. Kommer ihåg hur jag höll på att missa första starttiden, hade jeans på mig, inte så populärt! Fick springa hem och byta. Lagom uppvärmning på ett par kilometer. Det var väl inga större framgångar på golfbanan, men det var en rolig upplevelse.

Även detta år spelades det golf på farmor och farfars tomt, men den ”riktiga” golfbanan började ta överhand och jag så gott som bodde på golfbanan.

Jag hann sänka mig till 5 i hcp (röd tee) innan den sista deltävlingen på Öst-Touren, så det blev en start det året. Problemet var att jag inte var van vid att spela från gul tee, men det var jag tvungen till på denna tävling.
Jag kommer ihåg hur jag stod och tittade på resultattavlan efter tävlingens slut och blev hejdlöst glad när jag märkte att jag inte hade blivit sist. Snacka om att vända allt till det positiva!

-90

Var det år då jag började förstå att jag kanske kunde bli en ganska bra golfare.

Det var nämligen då jag gjorde mitt första framsteg i en rikstäckande tävling (Föreningsbanken Cup). Jag kom på tredje plats. Efter att ha vunnit på klubbnivå och kommit tvåa både på distrikt- och regions-tävlingen. Vinnare var Joachim Bäckström (även vunnit på Europa Touren), som sedan blev en av mina bästa vänner. Vi delade alltid rum under landslagstiden. Och det var han som lurade in mig på den Sydafrikanska Touren som proffs. Många roliga minnen, men de stannar nog mellan oss.

Jag spelade de flesta Öst-Tour tävlingarna , men utan någon större framgång.

Vid denna tidpunkt hade jag singel hcp (gul tee).

-91

På våren åkte familjen på semester till Mallorca och det blev golf för hela slanten.

Det var även detta år som jag gjorde debut i seriespels sammanhang. Det var på A6 golfklubb i Jönköping. Jag kommer fortfarande ihåg hur nervös jag var. Jag träffade knappt bollen de första hålen. Min rutinerade spelpartner Hans Karlsson (Greenkeeper och klubbchef på Oskarshamns Golfklubb) sa till mig på ett korthål, tror det var 9:an eller 10:an (de har ändrat slingorna nu) att jag skulle gå för putten (jag hade puttat kort 9 hål i rad:) Jag gick för den, 4 meter förbi, men Hasse sänkte som vanligt, undrar om vi inte vann eller kom tvåa i foursome?!.

Ju längre tävlingen pågick ju bättre spelade jag. Sista dagen kom jag faktiskt på en andra plats i singelspelet efter att ha haft 74:a slag från back tee.Jag vann ett Whisky set... Bra pris till en 13-åring:).

Även detta år tragglade jag på Öst-Touren utan placeringar.

Mitt hcp var 6.

-92 och –93

Hände inte så mycket i min golfutveckling denna period.

Jag spelade hyfsat på hemmabanan och vann en del klubbtävlingar, men på andra banor blev det inga större resultat.

Jag kom ner till tre i hcp och sökte till Riks Golfgymnasiet i Perstorp (fanns bara ett på den tiden).

En rolig sak hände, jag gjorde Albatross på Jönköpings GK i ett seriespel för Oskarshamns GK. Fredrik Svensson och jag spelade foursome, idag är Fredrik en duktig Greenkeeper på Ekerum, Öland.

-94

Efter sommarlovet var det dags att flytta till Perstorp i Skåne för att börja på Riks Golfgymnasiet.

Det var en underbar känsla att få flytta hemifrån, men det ska erkännas att det fälldes en och annan tår när mina föräldrar lämnade av mig i Perstorp och åkte hem till Påskallavik. Efter ett tag kom man in i rutinerna på Golfgymnasiet och det var ett otroligt privilegium att kunna kombinera golf och studier samtidigt. I Perstorp hade jag nog min roligaste tid hittills. Det var många pojkstreck och bus, eftersom alla golfare bodde i samma hyreshus. Jag delade lägenhet med två andra 16-åringar, så att ni kan ju själv tänka er hur det fungerade med städning och allting annat som inkluderar ett normalt boende. Även här delade Jocke Bäckström och jag lägenhet.

Jag hade sänkt mig till 2,8 och hoppades på att komma med i Yngre Pojk Landslaget. Tyvärr så blev det inte så, men det blev en morot inför nästa år.

-95

På våren åkte min bror och jag till Tunisien på träningsläger. Det var mitt första seriösa träningsläger, innan hade det varit mer semester än träning.

När säsongen satte i gång hemma i Sverige vann jag den första Öst-Tour tävlingen och fick därmed spela Teen Tour nästa omgång. I mitten på säsongen vann jag även min första Teen Tour tävling vilket gjorde att jag fick representera Sverige på Lag-EM för yngre juniorer. Det var en otrolig upplevelse, tyvärr så förlorade vi finalen i sudden deth och fick nöja oss med ett EM-silver.

Det var ett stort lyft att komma med i landslaget. Det ledde till att man fick bra utbildning i planering, personlighetsutveckling mm. och även att man fick åka på träningsläger och spela tävlingar utomlands. Under denna säsong lyckades jag komma ner till 1 i hcp.

-96

Efter träningsläger i Spanien med landslaget spelade jag något enstaka landslagsuppdrag fram tills det var dags för säsong starten i Sverige.

Bland annat blev jag uttagen att spela Four Nations Championchip i Frankrike där vi vann. När säsongen startade i Sverige började jag med att vinna den första Teen Tour tävlingen, kom fyra i andra och vann igen den tredje tävlingen. Där efter blev det inga fler Teen Tour tävlingar utan Landslags uppdragen tog överhand.

Även detta år spelade jag Lag- EM och det blev även där en förlust i finalen. Vilket resulterade i att det blev en silvermedalj till hängandes på väggen. Jag kom på tredje plats individuellt vilket ledde till att jag blev uttagen att representera Europalaget när de möttes i den årliga Kontinent Matchen, mellan Europa och de Brittiska öarna. Europas lag vann denna tävling för första gången på tio år så att det var jätteroligt att få vara med att skriva lite historia. Det var några kända lagmedlemmar: Sergio Garsia (vi bjöd han på Djungelvrål, he he. Spanjorer har inget salt godis.) Joakim Bäckström.
Detta år spelade jag även VM i Japan, tyvärr utan några större framgångar, jag slutade på 21 plats. Under denna säsong kom jag ner till 0 i hcp.

-97

Kom jag med i Herr Landslaget vilket gjorde att det blev lite tuffare att få spela de stora uppdragen.

Året fylldes med träningsläger med landslaget och full fart på tävlandet i Sverige. Jag sänkte mitt hcp till +1 denna säsong.

-98

På våren bar det av till Argentina för att spela ”Argentina Open” där jag kom på tredje plats. Där blev jag god vän med Adam Scott.
Sedan bar det av till Spanien på landslagsläger vilket jag förlängde och stannade kvar i två månader.

Jag placerade mig även bra i Peugot Amature Classic med en andra plats, och så tog vi ytterligare en tredje silvermedalj i Lag EM.

Eftersom jag inte blev uttagen att spela VM detta år så tyckte jag att det var dags att gå vidare och lämna plats för någon annan i landslaget så jag tackade för mig och blev professionell spelare på höstkanten.

-99 och -00

Våren –99 kom jag med i Hello Sweden Future Team.

Vilket har gjort, tillsammans med mina övriga sponsorer, att jag har fått den bästa möjliga uppbackningen man kan få som nyblivet proffs. Jag har under dess två säsonger mestadels spelat på Telia Tour och Nordiska Ligan. Tyvärr så har det inte blivit några vinster under proffs karriären, men det har blivit en del topp 5 och topp 10 placeringar så snart är det dags att skörda troféerna. Dock så spelade jag SAS Invitational med Tiger Woods år 2000 på Ullna.

01-04

Spelade jag på Sun Shine Tour i Sydafrika.

Där fick jag spela med många duktiga spelare som: Ernie Els, Tim Clark, Trevor Immelman mfl. Det var en fantastisk upplevelse att kunna leva på sitt bästa intresse. Jocke Bäckström och jag köpte en lägenhet i Uhmschlanga, norr om Durban. Så Sydafika blev mitt hem under 4år.

-05-09

Flyttade jag hem till Sverige, eftersom jag fick min son Wille.

Livet hemma blev för bekvämt, så jag tog jobb som Head Pro på Saxnäs GK på Öland. Jag gick även PGA´s Tränarutbildning mellan -05 och -08. Under den tiden byggde jag upp ett par företag, där jag hade hand om träningen på Saxnäs GK, Ölands Drivingrange och Grönhögen Golf Links. Jag drev även Hotell, Wärdshus och golfbanan på Grönhögen Golf Links.

2010

Tog jag ett sabbatsår och sålde mina Företag, men behöll svingtips.se. Vi väntade barn och bestämde oss för att ta det lugnt ett år. Det blev en go liten Mollie.

Jag tog jobb som bilinspiratör på Audi och jobbade i Växjö på Atteviks. Tur att jag hade bra tjänste bilar (pendlade 25mil/ dag). Länge leve quattro.

Flyttade till Vetlanda med familjen. Här startar ett nytt kapitel, eftersom jag inte kände så många i byn. Men det är fullt av trevliga människor, och golfen gör så att det är ganska enkelt att komma in i samhället.

2011

Tog jag upp min golf och har började anordna golfresor och utbildningar.

Jag började även hålla föreläsningar till företag och föreningar, som vill ha hjälp med att nå dit de verkligen vill.

Jag spelade även en tävling på Ecco Tour, den danska motsvarigheten till Nordea Tour som vi har i Sverige. Detta var en liten smyg comeback. Jag klarade kvalet och kom på en 46:e plats efter att ha tappat orken den sista dagen. Detta blev ett litet startskott för en comeback. Under vintern började  jag börjat träna igen och planerade att spela 10 tävlingar i Sverige under 2012.

2012

Starten på den 3 år långa resan till att komma tillbaka i tävlingsform...

Som sagt, det blev 10 tävlingar med de flesta på Svenska Minitouren. Det blev väl inga direkta top placeringar, men det var oerhört kul att komma ut och tävla igen. Jag avslutade tävlandet med Tränar Mästerskapen och kom top 20, efter att ha åkt på magsjukan inför sista dagens spel.

2013

Blev väl inte som jag tänkt mig, men otroligt bra ändå.

Detta var tänkt att bli en golfsäsong med mer tävlande, men det slutade med att ett nytt hus att totalrenovera och en ny dotter, Joli. Tävlingskalendern fick plockas åt sidan, vilket kändes helt rätt. Planerna för 2014 är väl också lite osäkra eftersom det planeras en flytt tillbaka till Öland under sommaren.